Detta e då min tolkning av High Hopes. Wohey, kjempe interessant.....
______________________________________________
MUSIKKVIDEO ANALYSE
av Marte Monroe
1. Presentasjon og innhold i sangen
Sangtittel: High Hopes
Gruppe: Pink Floyd
Utgivelsesår: 1994
Målgruppe: Pink Floyd(sender) -> High Hopes(medium) -> Folk som kjøper musikken, og liker musikken innenfor psykedelisk rock(mottaker)
2. Innholdet i videoen, komposisjon og sjanger
Handlingen referer til hvordan ting var bedre hos de fleste i barndommen. Siden Pink Floyd er et engelsk band, har låtskriveren, David Gilmour, tatt utgangspunkt i barndommen sin og livet i Cambridge, England.
Musikkvideoen starter med at vi får se et landskap og i neste øyeblikk en mann sammen med en bil full av ballonger kikke utover dette landskapet. Dette øyeblikket viser de tilbake til gjennom hele videoen. Dette er et typisk symbol at en tenker tilbake på andre tider eller i det hele tatt tenker ”bredt”. Senere i filmen viser de i bilder at alt var mye bedre, større og ingenting vondt fantes. Det vises også hvordan tiden gikk med å vise noen som sleper på noen store bjeller. I slutten av sangen viser det hvordan de tidligere nevnte ballongene som var inni bilen i begynnelsen slippes ut. Ballongene går igjen i mange av bildene etterpå. Videoen slutter med at de som slepte på bjellene sleper bjellene motsatt vei enn sist.
Det er fragmentariske klipp i videoen. Det er også en lyrisk video(collage).
3. Sammenheng mellom tekst og bilder
Musikkvideoen starter med at vi får se et landskap og i neste øyeblikk en mann sammen med en bil full av ballonger kikke utover dette landskapet. Dette øyeblikket viser de tilbake til gjennom hele videoen. Dette er et typisk symbol at en tenker tilbake på andre tider eller i det hele tatt tenker ”bredt”(tidligere nevnt!). Videre viser videoen, i korte trekk, bilder fra en skole, sannsynligvis barndomsskolen til låtskriveren i Cambridge. Så begynner videoen å vise bilder fra typiske aktiviteter fra hans barndom, her f.eks. noen som sykler og springer om kapp. Etter dette synger Gilmour om hvordan barn er utålmodige og skal gjøre alt det som er gøy. Han synger ”(..)running before time took our dreams away”, og med den strofen viser han bilder fra mange gitarer som flyter nedover med strømmen i en elv. Dette symboliserer strofen ved å vise at hans drøm, musiker, blir tatt av strømmen og bør nås igjen.
4. Filmatiske virkemidler
Kameravinkelen i videoen varierer i fra budskap til budskap med de forskjellige klippene. F.eks. i et av klippene filmer de fra froskeperspektiv opp på noen høye menn som går med stresskoffert for å symbolisere at alle de voksne er veldig store i et barns øyne.
Det er brukt forskjellige bildeutsnitt gjennom filmen. Det finnes total, f.eks. over et helt landskap, halvtotal, f.eks. når to menn står og spiller pingpong og det vises både mennene og bordet, ultranær, f.eks når du kun ser blafringen fra vinden i et stort stykke tøy som vises over hele skjermen, halvnær og nær vises på samme tid hvor de bruker forskjellige klipp hvor f.eks mannen står å betrakter landskapet.
Som tidligere nevnt er det mange forskjellige klipp i filmen(fragmentariske), men de har også en slags sammenheng og gir ut mange budskap innen et tema.
5. Personer og miljø
Ingen av gruppemedlemene vises gjennom hele videoen. De personene som er med i videoen er ikke noen du kan kjenne igjen, og er der kun for å symbolisere et budskap, som oftest ganske langt i fra kamera. Det er kun en gang du ser nært innpå et menneske, og det er bakfra på mannen som betrakter landskapet.
Miljøet videoen er filmet i er, som tidligere nevnt, i Cambridge, England. Det meste er filmet utendørs. Det er ingen sammenheng mellom miljøet og teksten direkte, men om du leser om sangen og kommentarene til låtskriveren om sangen vil du se at det har en sammenheng. Dette fordi låtskriveren vokste opp i Cambridge.
6. Spesielle virkemidler
Det som trekker oppmerksomheten i musikkvideoen er, etter min mening, det surrealistiske preget som er brukt i bildene. Sangen begynner og slutter med klang fra en stor bjelle, dette trekker også oppmerksomheten, vil jeg påstå.
Bildene er som sagt surrealistisk preget, og viser et budskap på en surrealistisk måte og kanskje ikke på en måte som er enkel å forstå. Dette gjør, etter min mening, videoen unik, original, annerledes og derfor spennende og interessant.
7. Budskap og oppsummering
Jeg vurderer musikkvideoen på hvilken måte den framhever budskapet. Sangen, teksten og bildene er litt annerledes innenfor de andre sangene og verkene Pink Floyd har, men det er også mange kjennetegn innenfor den psykedeliske sjangeren i sangen.
Det er utrolig lite, jeg vil påstå egentlig ingenting, fokus på vokalisten i musikkvideoen. Videoen får heller ikke frem gruppens identitet, men den viser låtskriverens oppfatning av barndommen som gir et personlig preg til videoen.
onsdag 25. mars 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar